etusivulle
Hakuohje

Käyttöopas | Hakuohje | Yleiset lyhenteet | Aihepiirilyhenteet | Kielioppikäsitteet

Hakuohje

Haut suoritetaan kulloinkin avoinna olevan kieliparin sanakirjoista, joko haku- eli otsikkosanoista (oletus) tai hakusanoista ja sisällön merkkijonoista (lisäämällä rasti ’Hae myös sanakirjatekstistä’). Hakutulokset ovat sanakirjakohtaisia ja ensimmäisen sanakirjan hakutulokset näytetään automaattisesti, muiden sanakirjojen hakutulokset voi valita linkeistä kyseisen sanakirjan nimeä napsauttamalla. Aktiivinen sanakirja näkyy punaisella sekä linkkinä Lexitec-napin vieressä (välilehtenä kännykkäliittymässä). Lexitec-napilla (Lexitec-välilehdellä kännykkäliittymässä) pääset takaisin Lexitec-sanakirjapalvelun etusivulle.

Hakukyselyt eivät riipu pienistä ja isoista kirjaimista eikä aksentteja tarvitse merkitä hakuun. Tämä koskee myös suomen kielen ään ja öön pilkkuja. Ranskan ligatuura œ löytyy myös hakemalla 'oe' (esim. sœur voidaan kirjoittaa soeur).

Haku hakusanoista löytää kokonaisen termin, joka kuuluu sanaliittoon, kun termit kirjoitetaan erikseen tai ne on yhdistetty väliviivalla tai yhdyssanan osat erottavalla perusviivalta nostetulla pisteellä. Esim. haku ’user’ löytää termin ’computer user’ tai haku ’code’ termin ’bar-code reader’ tai haku ’tyttö’ löytää termin ’maito·tyttö’, jos ne ovat sanakirjan hakusanaluettelossa.

Tarvittaessa voit lisäksi yhdistää ’*’ ja ’?’ -merkit hakuusi. Esimerkiksi:

  • haku ’au*’ antaa tulokseksi kaikki hakusanat, jotka alkavat kirjaimilla ’au’.
  • haku ’*lla’ antaa tulokseksi kaikki hakusanat, jotka päättyvät kirjaimiin ’lla’.
  • haku ’*lla’ ja rasti ’Hae myös sanakirjatekstistä’ antaa tulokseksi kaikki sanakirjan kohdat, joissa esiintyy ’lla’ -päättyvä merkkijono.
  • haku ’t?me’ antaa tulokseksi esimerkiksi ’time’, ’tome’ ja ’tame’ -artikkelit.

Vaihtoehtoisesti voit valita tietyn sanakirjan Lexitec-sanakirjapalvelun etusivulta (napsauttamalla Lexitec-nappia tai -välilehteä) ja käyttää aakkospalkkia oikean kohdan paikallistamiseksi hakusanan ensimmäisten kirjainten avulla.

Hakukoneen lisääminen selaimeen

Voit lisätä Lexitec-sanakirjapalvelun hakukoneeksi selaimeesi (Firefox, Chrome ynnä muut OpenSearchia tukevat selaimet) näitä linkkejä napsauttamalla (huomaa, että voit lisätä molemmat tavat hakea tai vain toisen!):


< etusivulle Käyttöopas | Palaute ^ sivun yläreunaan
Moottorina D.N. Šilnikovin luoma Glossword Sisältö © 1987- Kari Eveli ja Lexitec. Kaikki oikeudet pidätetään. Palaa pääsivustolle www.lexitec.fi